Yürürken pek çoğumuz farkında olmadan kollarımızı ileri geri sallıyoruz değil mi? Ancak durduğumuzda bu hareket aslında gerekli değil gibi düşünüyoruz.
İlginçtir ki bu basit hareket, insan vücudunun biyomekanik yapısının doğal bir sonucu.
Yapılan araştırmalar yürürken kollarımızı sallamanın vücudumuzun biyomekanik yapısının bir parçası olduğunu gösteriyor. Eski bir inanışa göre, bu hareketin insanın dört ayak üzerinde yürüdüğü dönemlerden kalma bir alışkanlık olduğu düşünülüyordu.
Bu çalışmada, kollarını sabit tutarak yürüyen insanların, kollarını sallayarak yürüyenlere göre daha fazla enerji harcadığı gözlemlendi. Hatta kollarını serbest bırakan kişiler %20 daha hızlı yürüyebiliyor!
Kollarımızı sallamak, tıpkı bir sarkaç gibi doğal bir hareket. Yürüdüğümüzde bacaklarımızla birlikte vücudumuz da hareket eder ve bu hareket, kollarımızı istemsizce ileri geri sallar.
Kollarımız bu harekete uyarak, kasların neredeyse hiç enerji harcamadan yürüyüşümüze eşlik eder. Sabit tutmaya çalıştığımızda ise kaslarımız devreye girer ve daha fazla enerji harcarız.
Ayrıca kolların bu hareketi, bacaklarımızın işini de kolaylaştırır. Kollarımızı salladığımızda, yere basma gücümüz %63 artar, bu da yürürken harcadığımız enerjiyi azaltır.
Kollarımızı sallamak size de daha estetik gelmiyor mu? Düşünsenize, herkesin kolları yanlarına yapışmış şekilde yürüdüğü bir dünyada yaşıyoruz…
Fiziksel etkilerinin yanı sıra, kollarımızı sallamak sadece doğal ve doğru bir yürüyüş biçimi gibi görünür.
Kaynak: https://onedio.com/haber/sanki-yapmak-zorundaymisiz-gibi-yururken-istemsizce-neden-kollarimizi-ileri-geri-sallariz-1246145