Özür dilemek her zaman içten bir şekilde yapılmayabiliyor. Bu da ilişkiyi kurtarmaktan çok zarar veriyor. Bu içerikte size hangi özür dileme yöntemlerinin ilişkiye zarar verdiğinden bahsedeceğiz!
1. Duygusuz bir şekilde özür dilemek
2. Hatayı kabul etmeden özür dilemek
Ortada özür dilenecek bir şey varsa hata da var demektir. Eğer ki hata kabul edilmeden yalnızca özür dilenmek için dileniyorsa, sorumluluktan kaçılıyor demektir. Bu da ilişkide güven sorunlarına sebep olabilir.
3. Karşıyı manipüle ederek özür dilemek
Bu oldukça yanlış bir özür dileme yoludur. Karşınızdaki kişinin olduğundan daha fazla kırılmasına yol açar. Aynı zamanda duygusal manipülasyon veya suçlamalarda bulunmak ilişkiye de fazlasıyla zarar verir.
4. Zamanlamayı yanlış yapmak
Özür dilenecek şeyin üzerinden çok zaman geçtiyse artık olay zaman aşımına uğramış olur. Yani dilenecek özrün çok da bir anlamı kalmamış olur. O yüzden zamanında özür dilemek önemlidir!
5. Özrün reddedilmesi
Eğer ki karşınızdaki kişi sizden özür diliyorsa bu özrü reddetmek veya özrünü hafife almak ilişkide iletişim sorunlarına neden olabilir. Bu yapıldığında özrü dileyen taraf kendisini çok kötü hisseder. Eğer özür gerçekten kabul edilmiyorsa bir şeyler bitmiş demektir.
6. Aşırı abartılı bir şekilde özür dilemek
“Bunu yaptığım için öyle pişmanım ki keşke ölseydim o gün onu yapacağıma” tarzında aşırı abartılı cümlelerle dilenen özürler karşı taraf için hiç de etkili olmaz. Hatta abartıldığını görmek özrün değerini de düşürür.
7. Mekanı yanlış seçmek
Özür dilenecek zaman kadar mekan da önemlidir. Neden mi? Çünkü özrün karşı tarafa kendisini değerli hissettirmesi gerekir. Ama alelade bir yerde yapılan özürler bunu çok daha değersiz bir hale dönüştürebilir.
8. Sadece sözlü olarak özür dilemek
Özür dilemek değerlidir, evet ama özürden sonra her şey aynı şekilde ilerliyorsa, eylemlerde hiçbir değişiklik yoksa bu karşıdakini kandırmak demektir. Bu yüzden özür dileniyorsa eylemler de değişmelidir.
9. Özür dilerken suçlamak
“Eğer sen böyle yapmasaydın ben de o gün öyle yapmayacaktım” şeklindeki özür cümleleri karşıdakini suçlamak üzerine kuruludur. Bu yüzden de fayda sağlamaktan çok yıkıcı bir hal alırlar.
10. Empati kurmamak
Özür dilemek aslında karşıdaki kişiyi anladığını, empati kurabildiğini göstermek demektir. Eğer ki empati kurulamadan yalnızca laf olsun diye özür dileniyorsa bu elbette anlaşılacaktır.
Kaynak: https://onedio.com/haber/iyi-bir-sey-yaptigimizi-sanarken-daha-da-batiriyoruz-partnerimizden-ozur-dilerken-yaptigimiz-10-yanlis-1209359