Nagihan KALSIN
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altındaki 365 oda ve borsanın yöneticileriyle bir araya geldi. istişare toplantısında 365 oda ve borsa yöneticisi, illerinde ve bulundukları bölgelere göre taleplerini Bakan Yerlikaya’ya iletti.
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda; siber güvenlik, terörle mücadele, göç ve sığınmacı meselesi, Doğu ve Güneydoğu’daki güvenlik sorunları ele alındı. DÜNYA’nın aldığı bilgiye göre, toplantının en önemli konusu işçi bulamama sorunu oldu. Yabancı uyruklu kişilerin istihdamı konusundaki taleplerini Bakan Yerlikaya’ya ileten iş insanları, mavi yakalı çalışan sıkıntısını yabancı uyruklu çalışanlarla aşmak için destek beklediklerini iletti.
“Kontrollü işçi getirilebilir”
Toplantıda Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, yabancı uyruklu çalışanların istihdamı konusunda iş adamlarının taleplerini aktardı.
Yabancıların çalışma izinleri için illerde birim oluşturulmasını talep eden Bıyık, “Yabancı uyruklu çalışanlar için çalışma izinleri Ankara’daki genel müdürlükten verilmekte. Yaşanan yoğunluk dolayısıyla taşradan telefonla erişim sağlanamamakta ve muhatap bulunamamaktadır. Çalışma izinleri için illerde bir birim oluşturulması, iş adamlarının lehine olacaktır” açıklaması yaptı.
Şehrin sektörel yapısını ve işgücü ihtiyacını daha sağlıklı tespit edebileceği için il müdürlüklerinin çalışma izni hususundaki yetkilerinin artırılmasının faydalı olacağını dile getiren Bıyık, “İl Göç İdaresi ile yapılan görüşmelerde sistemsel karmaşıklığın ortadan kaldırılması, çalışma politikalarının oluşturulması, prosedür ve işlemlerin kolaylaştırılması, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın daha koordineli hareket etmesiyle mümkün olabilir.
Kaçak yollarla gelen göçmenlere, yerleşme politikalarına aykırılık oluşturulmayan çalışma politikalarının üretilmesi, ayrıca yatırım yapacak, iş yeri açacak ve ülkeye sermaye sağlayacak olanlara Avrupa’daki VIP sistemin uygulanması faydalı olacaktır” dedi.
Türkiye’ye yasa dışı yollarla gelen Afgan uyrukluların geçici kimlikleri olmaması nedeniyle çalışma izin başvurusu yapılamadığına dikkat çeken Bıyık, “Bu konuda da hükümetlerarası görüşmeler yapılarak tarım ve hayvancılık gibi belirli sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda kontrollü işçi gelebilir. Belirli sektörlerdeki ürünlerin fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için uygun maliyetli üretim sağlanması faydalı olacaktır” açıklamasında bulundu.
“Şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor”
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım da toplantıda yaptığı konuşmada, Şırnak’ta Göç İdaresi tarafından ikamet tezkeresi düzenlenmemesinin, ekonomik sıkıntılara neden olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Türkiye genelinde ikamet tezkeresi düzenlenirken, Cizre’de bu hizmetin sunulmaması, şehir ekonomisini olumsuz etkileyerek büyük bir sıkıntı yaratmaktadır” dedi. Yıldırım, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.
“Çoban dahi bulmak imkânsız”
Toplantıya katılan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç, Muş’un tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını kaydetti. Koç şöyle devam etti:
“Küçükbaş hayvan varlığında da ilimiz 11. sırada yer almaktadır. Ancak küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi genç nüfusun metropollere göç etmesidir. Mevcut durumda hayvancılık yapanların yaş ortalaması 55 ve üzeridir. Hayvanların bakımını yapacak çoban dahi bulmak nerdeyse imkânsız hale gelmiştir. Bu sorunun çözümü; gençlerimizi hayvancılığa teşvik edecek bir mekanizma kurulması ile birlikte, sosyal güvenlik prim desteği, hayvancılık sektörünün cazip hale gelmesi için; hibe veya faizsiz kredi destekleri ile gençlerimizi hayvancılığa teşvik edebiliriz.”
Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/mavi-yakali-sikintisini-yabanci-calisanla-asalim-haberi-737974