Harran Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve yürütücülüğünde hazırlanan, TÜBİTAK tarafından 1001 – Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenerek hayata geçirilen ‘İlkokul Türkçe Dersinde Tümleşik Dil Becerileri Yaklaşımına Dayalı Öğrenme-Öğretme Süreci Tasarımı ve Geliştirilmesi Projesi’nin tanıtım ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK’ın desteklediği, Millî Eğitim Bakanlığı, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin paydaşları olduğu projenin tanıtım ve değerlendirme toplantısı, Harran Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir Gül, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Eğitim Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Yasin Elçi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Haliliye İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Vural ve Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ahmet Demir, kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve öğretmenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan programda, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir Gül, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Fatih Mehmet Ciğerci birer açış konuşması gerçekleştirdiler.
Açış konuşmasında bu projenin geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin dil becerilerini güçlendirmek adına büyük bir adım olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, bu tür projelere çok önem verdiklerini ve bu tür verimli çalışmaları her zaman destekleyeceğini belirtti. Güllüoğlu konuşmasının devamında, “Üniversitemiz TÜBİTAK projelerinde bölgemizdeki tüm üniversiteleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşmiştir. Harran Üniversitesinin Türkiye’nin en önemli üniversiteleri ile yarışır duruma gelmesi bizi mutlu etmektedir. Kurumlar arası işbirliğine çok önem veriyoruz. Üniversite şehrin lokomotifidir. Biz de üniversitemizi daha işlevsel hale getirmek adına bilim ve teknoloji ile ön plana çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nezir Gül: Türkçe öğretiminde yeni yaklaşımların benimsenmesinin, milli eğitim alanında önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli, Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi Projesi, Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Yabancı Dil Eğitimin Geliştirilmesi Projesi ve Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı hakkında bilgilendirmeler yapan Gül, bu projenin dil becerilerinin gelişimi açısından oldukça değerli olduğunu vurguladı. Bunun tarihin en eski üniversitesi olan Harran Üniversitesinde yapılıyor olması bizler açısından çok daha anlamlıdır. Harran Üniversitesi Rektörüne ve akademisyenlerine böyle anlamlı bir proje yaptıkları için teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ise: “Öğrencilerimizin dil becerilerini geliştirmek için yapılan bu tür projeler, eğitimde kalitenin artması açısından büyük önem taşımaktadır. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Harran Üniversitesinin gerçekleştirdiği bu projeye desteğimiz tamdır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Tümleşik Dil Becerileri Yaklaşımına Dayalı Öğrenme-Öğretme Süreci Tasarımı Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Fatih Mehmet Ciğerci, proje hakkında detaylı bilgilendirme sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda dört temel dil becerisinin tümleşik bir şekilde öğretilmesi bağlamında, projenin önemi, özgün değeri, ulusal çapta ne tür katkılar sunmayı hedeflediği ayrıntılı bir şekilde açıklanarak, gelişimine yönelik geliştirilen ders tasarımlarına ve bu becerilerin sağlıklı bir şekilde nasıl ölçüleceğine yönelik gerçekleştirilen proje faaliyetlerine yer verildi.
Programda, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Yıldırım, proje kapsamında geliştirilen ölçme araçlarına ilişkin bilgilendirme konusuyla ve Öğr. Gör. Mehmet Nuri Öğüt, proje kapsamında geliştirilen dijital araç gereçlere ilişkin tanıtım sunumlarını gerçekleştirdiler.
Program, soruların cevaplandırılmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Kaynak: https://www.beyazhaberajansi.com/harran-universitesinde-tubitak-destekli-tumturkce-projesinin-tanitim-ve-degerlendirme-toplantisi-yapildi/118330/