Visa, Money 20/20 etkinliğinde tokenizasyon teknolojisi sayesinde ulaşılan önemli bir kilometre taşını duyurdu. Açıklamaya göre Visa’nın ürettiği token’lar geçen yıl dünya çapındaki işletmeler için 40 milyar dolar tutarında ilave e-ticaret geliri getirirken, 650 milyon dolarlık sahteciliğin de önlenmesini sağladı. Visa ayrıca, token teknolojisini devreye aldığı 2014 yılından bu yana 10 milyardan fazla token ürettiğini de açıkladı.
Visa, token teknolojisi ile 10 yılda ödemelerin güvenliğini daha da güçlü hale getirdi. Tokenizasyon, ödeme işlemi sırasında hassas kişisel ve ödeme verilerini kriptografik bir anahtarla değiştiren ve böylelikle kart verisine erişimi engelleyen bir teknoloji. Token’ların herhangi bir cihaza yerleştirilebilme özelliği sayesinde dijital ödemeler daha güvenli hale gelirken, dolandırıcılar açısından da işlevsiz veriler söz konusu oluyor.
Tüketiciler bu teknolojiye güveniyor
Hali hazırda Avrupa’da Visa üzerinden geçen işlemlerin yüzde 40’tan fazlasında token’lar kullanılıyor. Bu oran, token’ların yaygın olarak benimsendiğini ve tüketicilerin bu ödeme yöntemine duyduğu güveni yansıtıyor.
Tokenizasyon teknolojisi aynı zamanda dünya genelinde ödeme işlemlerinin onay oranlarında 6 baz puanlık bir artışı da sağladı. Genel olarak bakıldığında, tokenizasyon, işletmelerin daha çok sayıda başarılı ödeme işlemi almasını sağlayarak sahtecilik oranını %60’a varan oranda azaltabiliyor, bu da tüketicilere ve her büyüklükteki işletmeye ihtiyaç duydukları güveni sunuyor.
Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Türkiye’de de sunduğumuz token teknolojisi, online ödemelerde sağladığı güvenlik katmanı ve sunduğu inovasyon fırsatları ile ödemelerde oyunu değiştirdi. Yapay zeka çağında herkesin verileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğu bir geleceği mümkün kılmaktan tutun da, telefon üzerinde tek bir dokunuşla temassız ödeme yapmaya varan bir yelpazede, yenilikçiliğin önünü açan bir teknolojiden bahsediyoruz” dedi.
Visa, 2020 yılında ürettiği token sayısının ilk defa bir milyarı geçtiğini duyurmuştu. Pandemi döneminde yaşanan dijital dönüşümün de hızlandırdığı token kullanımı, son dört yılda kayda değer ölçüde arttı. Halen dünya çapında 200’den fazla pazarda etkinleştirilen token teknolojisi, 8.000’den fazla kart ihraç eden kuruluş tarafından kullanılıyor. Son 12 ayda ise, günde 1,5 milyondan fazla e-ticaret iş yeri Visa Token ile ödeme işlemi kabul etti.
Token’lar tüketici deneyimini dönüştürüyor
Yakın zamanda yapılan bir Visa araştırmasına göre, dünyada tüketicilerin üçte birinden daha azı verilerinin kontrolünün kendilerinde olduğunu hissederken üçte birinden biraz fazlası verilerinin nasıl kullanıldığını tam olarak anlayabiliyor. Bu noktada tüketicilerin kendi verilerini kontrol edebildiği ve daha kişiselleşmiş bir deneyim için verinin ne zaman ve nerede paylaşılacağına karar vermesine olanak tanıyan tokenizasyon, kişiselleştirme ve güvenlik alanında yepyeni bir alan yaratıyor.
Çok da uzak olmayan bir gelecekte, Visa veri token’ları üye işyerleri ve e-ticaret platformlarının verileri hem şeffaf hem de kontrolü tüketicilere veren bir şekilde kullanmasının önünü açabilir. Yapay zekâ tarafından desteklenen Visa veri token’ları, tüketicilerin doğrudan bankacılık uygulamaları üzerinden veri paylaşım izinlerini görebilmesine, onaylamasına veya iptal etmesine de olanak tanıyor.
Samile Mümin sözlerine şöyle devam etti: “Visa, tüketiciler ile işletmelere daha güvenli ve rahat bir dijital alışveriş deneyimi sunmak için son 10 yıldır dünyada, Avrupa’da ve ülkemizde token altyapısının ölçeklenmesine yatırım yapıyor. Yapay zekanın daha fazla kişiselleştirilmiş online deneyimlere olanak tanımasıyla birlikte, biz de token alanındaki uzmanlığımızı kullanarak tüketicilerin ödeme verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını mümkün kılıyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Kaynak: https://www.beyazhaberajansi.com/visa-money-20-20-de-urettigi-10-milyardan-fazla-token-ile-e-ticarette-dunya-genelinde-fazladan-40-milyar-dolar-gelir-yarattigini-acikladi/117991/