Ege Üniversitesinin (EÜ) yüzde yüz hisse sahibi olduğu ve yüzde yüz doluluk oranıyla hizmet veren Ege Teknopark’da bilim üretme ekosistemi hızla büyüyor. Ege Teknopark bünyesinde EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ve EÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Doktora Öğrencisi Arda Özden tarafından geliştirilen proje KOSGEB “Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı” kapsamında ticarileşme aşamasına geldi. Geliştirilen mobil uygulamaya bluetooth bağlantısı ile sanal stetoskop bağlanacak ve öğrenciler sanal stetoskop sayesinde yaygın görülen tüm normal ve patolojik seslere erişim sağlayabilecek.
Uygulama sayesinde normal ve patolojik sesler dinlenebilecek
Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizde pek çok proje hayata geçiriliyor. Akademisyenlerimiz tarafından Teknoparkımız bünyesinde geliştirilen ve KOSGEB ‘Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ kapsamında ticarileşme aşamasına gelen proje sayesinde, öğrencilerimiz ayırt edilmesi çok zor olan normal ve patolojik sesleri dinleyebilecek ve seslerin yaygın duyulduğu bölgeler üzerinde çalışılabilecekler. Sağlık ve tıp eğitiminde öncü nitelikte olacak bu projede emeği geçen herkesi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.
Öğrenciler seslerin yaygın duyulduğu bölgeler üzerinde çalışabilecekler
Proje hakkında bilgi veren EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, “ ‘Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ kapsamında geliştirilen ve ticarileşme aşamasına gelen projemiz sayesinde öğrencilerimizin zorlandığı konulardan olan solunum ve kalp seslerinin kolay ayırt edilebilmesi amaçlanmıştır. Solunum seslerinin ve kalp seslerinin öğrenilmesi ile ilgili geliştirdiğimiz ürün, mobil uygulama ve sanal stetoskop olmak üzere iki parçadan oluşmakta. Geliştirilen uygulama içerisinde ise normal ve patolojik seslerin listesi mevcut. Öğrencilerimiz bluetooth bağlantısı sayesinde sanal stetoskoptan mobil uygulamaya bağlanarak bu sesleri dinleyebilecek ve seslerin yaygın duyulduğu bölgeler üzerinde çalışabilecekler” dedi.
“Uygulamada on solunum ve on bir kalp sesi yer alıyor”
Öğrencilerin kendi kendini test edebilme imkânı bulacağını dile getiren Doç. Dr. Ekşi, “Uygulamada on solunum ve on bir kalp sesi olmak üzere yaygın görülen tüm normal ve patolojik sesler yer alıyor. Uygulama kapsamında birden fazla stetoskop eşleştirilebilecek ve bu sayede öğrencilerimiz grup çalışması yapabilecek. Uygulama içerisinde yer alan quiz özelliği ile öğrencilerimiz kendi kendini test ederek bilgilerini pekiştirme ve kendilerini geliştirebilme imkânı bulacak” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Kaynak: https://www.beyazhaberajansi.com/tip-ve-saglik-egitiminde-cigir-acan-uygulama/109914/